Mówi się, że nalewka to najbardziej polski w charakterze alkohol. Te nastawiane na owocach, korzeniach, kwiatach i ziołach zamykają w karafce smak i zapach lata. Prezentowany leksykon domowych...
Wędliny na polskim stole obecne są od święta i na co dzień. Tradycja ta utrzymuje się od wieków, ponieważ smakowite wyroby z mięsa były specjalnością kuchni staropolskiej: szlacheckiej,...
Czy możliwe jest przygotowanie dla dwóch, a nawet trzech osób za jedyne 10 złotych? Okazuje się, że tak - i wcale nie jest to obiad ubogi i bez smaku. Prezentowana książka to zbiór 50 pomysłów na...
Ciasto na deser i podwieczorek, a zwłaszcza na niedzielę, to w polskiej kuchni tradycja. Żyjemy w czasach, w których większość pieczywa, a w ślad za nim także ciast produkowana jest taśmowo w...
Smaku i zapachu domowego ciasta nie zastąpi najpiękniejszy wypiek w cukierni. Warto popróbować swoich sił i zaskoczyć domowników znakomitymi wypiekami. W prezentowanej książce Czytelnik odnajdzie...
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już na pewno nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych, najwyższej...
Drób, wołowina, wieprzowina, baranina i dziczyzna to w kuchni polskiej najpopularniejsze gatunki mięs. Odpowiednio przyrządzone zachwycają smakiem i dobrze wpływają na prawidłowe funkcjonowanie...
Trudno dziś sobie wyobrazić kuchnię polską bez ziemniaków. Są doskonałym i łatwym w przygotowaniu dodatkiem do potraw z mięsa i ryb, niezastąpionym składnikiem rozmaitych sałatek jarzynowych....
Spiżarnie zapełnione znakomitymi własnoręcznie przyrządzonymi przetworami z owoców to już nie tylko widok z wiejskich domostw. Domowy wyrób dżemów i marmolad to wspaniała tradycja, która pozwala...
Każdy ma swój sprawdzony sposób na gotowanie. Ideałem jest smaczny, zdrowy i kolorowy posiłek ze świeżych składników. W czasach, kiedy szczególnie zależy nam na osiągnięciu tego ideału z pomocą...
Gotowanie na parze i w kombiwarze to idealna metoda przede wszystkim dla osób cierpiących na zaburzenia przemiany materii, mających problemy z nadwagą, alergików, ale również dla osób całkowicie...
Kuchnia polska ma niezwykle bogatą przeszłość. Nasi przodkowie dogadzali sobie, przyrządzając potrawy głównie z tego, co dawała natura, lecz trzeba zaznaczyć, że sposób przygotowywania i smaki,...
Kuchnia polska ma niezwykle bogatą przeszłość. Tworzy ją wiele różnych potraw znanych na naszych ziemiach od stuleci, jadanych powszechnie, na co dzień i od święta, a wyrastających z tradycji...
Największą zaletą naleśników jest możliwość łączenia ich z rozmaitymi dodatkami. Dzięki temu, że mogą być podawane jako przystawka, danie główne oraz deser, można je serwować ze szpinakiem,...
Przygotowane domowym sposobem nalewki tradycją sięgają średniowiecza. Dziś na nowo stają się powodem do dumy gospodarza częstującego alkoholem. Łączą w sobie wyśmienity smak owoców, ziół, miodów i...
Jeszcze niedawno stałym elementem letniego pejzażu był wystawiony w oknie gąsiorek z owocami, a przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury uchodziły za cenne wiano. Dziś ta tradycja popadła w...
Pasztety można piec, zapiekać w cieście, gotować na parze. Sporządza się je z mięsa rzeźnego, dziczyzny, drobiu, podrobów, ryb, owoców morza i warzyw. Aby wzbogacić smak, dodaje się do nich...
Placki ziemniaczane, których podstawowym składnikiem jest tak lubiany ziemniak, to doskonały pomysł na wyśmienity obiad, kolację czy przekąskę. Prezentowana książka zawiera wiele sprawdzonych...
Słoiki z przetworami na zimę, po które sięga się aż do lata, to doskonały i praktyczny sposób na urozmaicenie codziennej diety. Można je przyrządzać z różnych produktów i na wiele sposobów....
Wędliny mogą być prawdziwym rarytasem. Warto pamiętać, że z wyjątkiem chudej szynki i polędwicy nie należą do produktów dietetycznych. Ale zachowując umiar, można bez wyrzutów sumienia rozkoszować...
Leksykon win to pozycja dla każdego smakosza win. Oprócz wyczerpującego opisu rodzajów win z poszczególnych regionów świata, Czytelnik odnajdzie w nim uporządkowane i praktyczne informacje o...
W naturalnych produktach, takich jak kawa, herbata, czekolada, miód, winogrona oraz zioła drzemie ogromna siła ożywcza i lecznicza. Książka Zdrowie i uroda z natury instruuje, jak ją wydobyć i...