Obmyślanie codziennego menu to z pewnością utrapienie niejednej pani domu. Prezentowana książka to 365 zestawów obiadowych, które rozwiążą problem monotonnego jadłospisu. Potrawy zostały podzielone...
Drób, wołowina, wieprzowina, baranina i dziczyzna to w kuchni polskiej najpopularniejsze gatunki mięs. Odpowiednio przyrządzone zachwycają smakiem i dobrze wpływają na prawidłowe funkcjonowanie...
Dieta wegetariańska to po prostu dieta bezmięsna. Często się uznaje, że przez brak tego składnika w pokarmach nie do końca służy ona poprawnemu funkcjonowaniu organizmu. Nic bardziej mylnego,...
Dieta wegetariańska to po prostu dieta bezmięsna. Często się uznaje, że przez brak tego składnika w pokarmach nie do końca służy ona poprawnemu funkcjonowaniu organizmu. Nic bardziej mylnego,...
Walory smakowe mięsa udomowionego ptactwa idą w parze z jego wartościami odżywczymi – jest zasobne w cynk, witaminę B12 oraz łatwo przyswajalne białko. Niewątpliwą jego zaletą jest także fakt, że...
Prawdziwki, pieczarki, boczniaki, kurki, podgrzybki – to najpopularniejsze gatunki grzybów, które królują na naszych stołach. Jak z pomysłem je wykorzystać i wydobyć z nich leśne smaki, podpowiedzą...
Kasze od dawna goszczą na polskich stołach. Jednak przez pewien czas zostały zapomniane, a szkoda, ponieważ są bogate w minerały, witaminy, są niedrogie i do tego pyszne. Książka przedstawia...
Ryż to podstawa diety ponad połowy ludności świata – jest pożywny, niskokaloryczny i lekkostrawny, bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Jednocześnie nie zawiera cholesterolu, tłuszczu i glutenu....
Trudno dziś sobie wyobrazić kuchnię polską bez ziemniaków. Są doskonałym i łatwym w przygotowaniu dodatkiem do potraw z mięsa i ryb, niezastąpionym składnikiem rozmaitych sałatek jarzynowych....
W książce zamieszczono 30 zestawów obiadowych. Ich zaletą jest krótki czas przygotowania posiłków z najzdrowszych składników. Urozmaicone dania domowe z pewnością przysłużą się zdrowiu organizmu i...
Ze względu na dostępność produktów nasze dania różnią się w zależności od pór roku. Wiosna to pora dojrzewania nowalijek, latem pojawiają się świeże warzywa i owoce, jesień to czas zbioru owoców w...
Kuchnia polska ma niezwykle bogatą przeszłość. Tworzy ją wiele różnych potraw znanych na naszych ziemiach od stuleci, jadanych powszechnie, na co dzień i od święta, a wyrastających z tradycji...
Kuchnia włoska znalazła wielu sympatyków – aż trudno uwierzyć, że tak prosty produkt spożywczy podbił kuchenne menu na całym świecie. Makarony stały się bardzo popularne i można z nich komponować...
Największą zaletą naleśników jest możliwość łączenia ich z rozmaitymi dodatkami. Dzięki temu, że mogą być podawane jako przystawka, danie główne oraz deser, można je serwować ze szpinakiem,...
Potrawy mączne są smaczne i różnorodne, a przepisów na nie jest tak wiele, że codziennie można jeść inne danie. A ponieważ amatorów klusek, knedli i pierogów nie brakuje, warto poszukać inspiracji...
Ryby pojawiają się na naszych stołach dużo rzadziej niż mięso. Z powodu braku tradycyjnych potraw polskich sporadycznie przyrządzamy także owoce morza. Ale warto pamiętać, że jedne i drugie są...
Niewątpliwą zaletą własnoręcznie przygotowywanych soków i koktajli jest fakt, że wiemy dokładnie, co zawierają. Zamiast sztucznych ulepszaczy i konserwantów są bogate w witaminy i mikroelementy tak...
Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Według dietetyków powinno pokrywać aż 25% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Smaczne i pożywne śniadanie dostarcza energii na cały...
Tajemnica pysznej tarty tkwi w kruchym cieście i delikatnym nadzieniu. Zapieczona masa może być słodka lub słona. Tarta jest daniem prostym, ale bardzo efektownym. Może być podawana zarówno jako...
Książka Zupy domowe to zbiór pomysłów na smaczne i zdrowe zupy. Zawarto w niej przepisy na potrawy mięsne, wegetariańskie, a także chłodniki i zupy owocowe.Zupa jest bardzo popularnym daniem...
Jest wiele rodzajów zup: kremy, buliony, mięsne i wegetariańskie. Tradycyjna zupa powinna być pierwszym daniem obiadu i najlepiej, by w zależności od pory roku, podawana była na gorąco lub jako...