ebook: Kuchnia turecka -

Kuchnia turecka - ebook

( )

Turcja leży na styku dwóch wielkich kręgów kulturowych: europejskiego i arabskiego, taka też jest jej tradycyjna kuchnia, w której dominują dwa główne nurty – specyfika kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego.

Jaka jest więc ta kuchnia pogranicza? Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu można wyróżnić w niej kilka trendów. Po pierwsze, Turcja jest krajem górzystym, w jej pasterskiej historii i wędrownym trybie życia narodowych wojowników można znaleźć źródło dominującego sposobu przyrządzania mięsa: nad paleniskiem prastare grupy wędrowne piekły duże kawałki mięsa bogato przyprawione bujnie rosnącym na terenie Turcji tymiankiem. Należy podkreślić, że współcześnie także zazwyczaj mięso pieczone jest na ruszcie. Najczęściej używanym gatunkiem mięsa do dziś jest więc baranina, jagnięcina, a także wołowina.

Udostępnij:
Cena: 6,40 zł
Kupując tego ebooka otrzymasz
64 punkty koobe !
Pobierz fragment ebooka:

Wydawnictwo: O-Press ; ilość stron wydania papierowego: 112; data wydania: 2011;
Skomentuj ebooka "Kuchnia turecka"
Dark Noise 30.06.2013 07:36
Najbardziej znanym daniem, które powinniśmy kojarzyć z Turcją to kebab. Niestety ten kebab, który najczęściej widujemy w Polsce z prawdziwym kebabem nie ma nic wspólnego. W tej książce znajdziemy jednak też inne przepisy na charakterystyczne dania kuchni tureckiej, czyli w przeważającej części robione na ruszcie. Niektóre przepisy mogą być trudne do zrealizowania ale nie przez wzgląd na trudną dostępność produktów, tylko przez ich cenę (np. jagnięcina)